среда, 13. децембар 2017.

IZVEŠTAJ RADNE GRUPE - ANALIZA I PREDLOZI ZA UNAPREĐENJE SADRŽAJA PRAVILNIKA


U sredu 13. decembra 2017. godine, Radna grupa koju je oformilo Neformalno udruženje roditelja Naše radosti okončala je svoj rad i ovim putem obaveštavamo roditelje, zaposlene i širu javnost da smo Izveštaj sa analizom i predlozima za unapređenje poslali članovima Upravnog odbora PU "Naša radost" na razmatranje (del. br. 4251/08).

Ovde skrećemo pažnju na neke od utisaka i zaključaka:

1. Predstavnici roditelja nisu bili zvanično uključeni u donošenje Pravilnika iako Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa učešće Saveta roditelja u postupku propisivanja mera bezbednosti (član 120. Zakona).

2. Pravilnikom nije razgraničen postupak i procedura snimanja/fotografisanja za potrebe PU "Naša radost" od snimanja/fotografisanja za potrebe roditelja (što roditelji i dodatno plaćaju). Potrebno je jasno razdvojiti uslove i mere koji se odnose na jedan i drugi slučaj.

3. Pravilnikom nije predviđen postupak obaveštavanja roditelja o snimanju/fotografisanju kao što nalaže Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. Potrebno je primeniti član 15. Zakona i definisati način obaveštavanja roditelja na način kao što je predviđen Zakonom.

4. Pravilnik ne sadrži Obrazac za davanje saglasnosti. Potrebno je izraditi Obrazac za saglasnost u slučaju kada se snimanje/fotografisanje vrši za potrebe PU "Naša radost" i Obrazac za davanje saglasnosti kada se snimanje/fotografisanje vrši za potrebe roditelja.

5. Pravilnikom se predviđa da zaposleni u Ustanovi ne mogu da učestvuju u naplati snimljenog materijala koji organizuje Ustanova radi prikupljanja materijala u pedagoške svrhe, kako bi se osigurao viši kvalitet života i rada u Ustanovi. Kako se u Pravilniku ne navodi način naplate niti se bliže opisuje postupak naplate za aktivnosti predviđene u Pravilniku, potrebno je dodatno opisati uslove i način naplate usluga koji pritom neće uključiti zaposlene u Ustanovi.

Detaljna analiza, pregled zaključaka i predlozi za unapređenje Pravilnika se mogu pronaći u Izveštaju Radne grupe koji možete preuzeti na sledećim linkovima:




Komentare možete poslati na adresu elektronske pošte NUR: nu.roditelja.nr@gmail.com


--
NUR NR

Нема коментара:

Постави коментар

PRESTANAK RADA NEFORMALNOG UDRUŽENJA RODITELJA NAŠE RADOSTI U SUBOTICI

OBAVEŠTENJE ZA ČLANOVE I ŠIRU JAVNOST Obaveštavam članove, roditelje i širu javnost da je prestalo sa radom Neformalno udruženje rodit...